Gerede Şakşak Helvası Coğrafi İşaret Tescili

• 22.01.2021

Gerede Şakşak Helvası Menşe Adı Coğrafi İşaret başvurusu kabul edildi. Tescil Belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretli Ürünler Web Sitesi’nden ilan edildi.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odamız tarafından 06.11.2019 tarihinde yapılan başvurumuzun değerlendirme sürecinin ardından kabul edildi ve Gerede Şakşak Helvası Menşe Adı tescil edildi. Böylece “Gerede Şakşak Helvası” adı, üretim yeri ve üretim metodu koruma altına alınmış oldu.

Gerede TSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ersin Kaşka; “Coğrafi İşaret Tescili Gerede Şakşak Helvası’nın markalaşması ve korunması açısından çok önemli”

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ersin Kaşka Gerede Şakşak Helvası coğrafi işaret tescilinin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ersin Kaşka; “Gerede Şakşak Helvası Menşe Adı’nın tescili ilçemizin önemli gastronomi ve ekonomik değerlerinden biri olan helvanın markalaşması ve korunması açısından çok büyük önem arz ediyor. Coğrafi işaret tescil, bu lezzetin ilelebet korunmasını sağlayacak ve Gerede Şakşak Helvası’nın ulusal ve uluslararası pazarlarda daha kolay yaygınlaşmasını, üreticilerimizin elde edeceği kazancın artmasını da sağlayacak.

Gerede Şakşak Helvası’nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesiyle birlikte ilçemizle özdeşleşen bu ürün ulusal boyutta güçlü bir marka olacaktır. Odamızca gerçekleştirilen tüm bu çalışmalarla hedefimiz, Gerede’mizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmaktır. Coğrafi İşaretler, ürünü korunmasının yanı sıra, ürüne dinamik pazarlama gücü katmakta, tarımsal çeşitliliği arttırmakta, kırsal kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Böylelikle geleneksel ürünler aslına uygun bir şekilde sonraki nesillere de ulaştırılmaktadır. Niteliklerini kaybetmeden ürünlerin sürdürülebilirliği de sağlanmaktadır.

Ayrıca bu ürünlerin taklitlerine karşı korunabilmesi, haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınma noktasında da Coğrafi İşaret büyük önem taşımaktadır. “Coğrafi İşaret” ibaresi taşıyan ürünleri üreten işletmeler, bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kaliteyi ifade etmiş olmaktadır. Tüm bu faydalar göz önünde bulundurulduğunda hem ülkemizdeki hem de ilçemizdeki yerel değerlere sahip çıkılması adına ürünlerin tescillenmesi çalışmalarına özel önem verilmesi gerekmektedir.

Bundan sonraki süreçte coğrafi işaret tescilinin avantajlarından faydalanmak ve marka değerimizi geliştirme için üyelerimizle ortak çalışmaları artıracağız. Şehrimizin tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlayacak Gerede Şakşak Helvası Coğrafi İşaret Tescili ilçemize ve üyelerimize hayırlı olsun.

• Gerede Şakşak Helvası Coğrafi İşaret Tescili